Kármán Tódor Kollégium

Kollégium bemutatása

A Kármán Tódor Kollégiumot 1966. augusztus 20-án adták át, melyet kezdetben a nyári Atlétikai Európa Bajnokságon részt vett sportújságírók és versenybírók laktak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának elsődleges kollégiuma csak 1969-től lett. Jelenleg nem csak a gépészkari hallgatóknak ad otthont, hanem a Természettudományi Kar nagy részének, illetve a többi kar néhány hallgatójának is. A 2000-es évek elejére igencsak leromlott az épület állapota, így az Egyetem a felújítás mellett döntött. A rekonstrukció a 2006-2007-es évek során PPP kivitelezésben valósult meg, így a teljesen megújult Kollégiumot jelenleg is külső vállalkozó üzemelteti.

A Kollégium elhelyezkedését tekintve kedvező a hallgatók számára, ugyanis a 4-es, 6-os villamos vonalán, a Petőfi híd budai hídfőjénél található. Az Egyetem gyalogosan 5 perc alatt elérhető.

A Kollégium felszereltségét illetően kiemelkedő helyen áll. A kilenc emeleten elhelyezkedő, modern berendezésű kétágyas szobák mindegyikében hideg-meleg víz és hűtő található. Szintenként egy közös használatú vizesblokk van kialakítva, ahol mosó- és szárítógépek kerültek elhelyezésre, illetve sütés-főzésre rendelkezésre áll egy konyha is. A kikapcsolódni vágyók számára elérhető több közösségi terem, társalgók, és egy kisebb könyvtár.

A Kollégium természetesen nem csak szállást nyújt a diákoknak, hanem az évek folyamán a hallgatói élet központjává is vált. Számos kari illetve kollégiumi öntevékeny kör működik az épületben, emellett otthont ad a Gépészkari Hallgatói Képviselet és a Természettudományi Kar Hallgatói Képviselet irodájának is.

Az öntevékeny körök lehetőséget nyújtanak a hallgatóknak, hogy szakmai ismereteiket az Egyetem falain kívül is bővítsék, részt vegyenek a kari rendezvények fotózásában, illetve kamerázásában, együtt főzhetnek és főzni tanulhatnak barátaikkal. A diákok biztosítják a kollégiumi edzőtermek és a sportszertár működését, valamint a kollégium internetellátását is. A KÁTÉ vagy a PikkÁsz szerkesztőségének tagjaként pedig a cikkírás és az újságkészítés rejtelmeibe tanulhatnak bele.

A sport szerelmeseinek pedig hetente több alkalommal is lehetőségük nyílik a mozgásra a különböző csoportos órákon, vagy akár az alagsor konditermében.

Nem szabad megfeledkezni a Kollégiumban rendezett bulikról sem. Aki szórakozni vágyik, megteheti a Kármán Klubban, valamint minden második csütörtökön az Old’s Club bulijaiban.

Szabályzatok a kollégiummal kapcsolatban

Rendezvénybejelentés

A Kármán Tódor Kollégiumban minden rendezvényt engedélyeztetni kell. A rendezvények rendjéért a kollégiumi mentorok felelnek, az rendezvénybejelentéssel és teremfoglalással kapcsolatos minden információ megtalálható a KTK mentorok honlapján, ezen a linken keresztül.

Plakátolási rend

A Kármán Tódor Kollégiumban a Plakát elhelyezési rendnek megfelelően van lehetőség plakátokat kihelyezni. A kihelyezendő plakátokra szükséges pecséteket a HK irodában, ügyeleti időben lehet kérni, a külsős plakátok esetén az engedélyhez a GHK-val szükséges egyeztetni, nem velünk. A plakátok kihelyezését a hirdetőnek kell elvégeznie. A hatályos kollégiumi plakátolási rend itt található.

Fegyelmi pontok

A kollégiumokban elkövetett vétségekért fegyelmi pontok kaphatóak, ezekről bővebb információt itt találtok.

Házirend

A KTK általános szabályairól az alábbi linken keresztül letölthető házirendből tájékozódhattok.