Szociális ösztöndíjak

A szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemisták támogatására számos ösztöndíj létezik egyetemünkön és azon kívül.

A BME a Nemzeti Felsőoktatási Törvény (Nftv.) szerint köteles a hallgatóinak szociális alapú támogatására, ennek módját egyetemünk Térítési és Juttatási Szabályzata (TJSz) és annak mellékletei szabályozzák. Ezen támogatásoknak három különböző formája van (Rendszeres Szociális ösztöndíj, Rendkívüli Szociális ösztöndíj és az Alaptámogatás), melynek felügyeletét az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) látja el, de az ügyintézésben és a bírálásban a Kari Hallgatói Képviseletek is részt vesznek.

Rendszeres Szociális ösztöndíj

Ez az ösztöndíj egy a rászoruló hallgatók támogatására folyósított havi juttatás, amit minden félév elején az Egységes Szociális Rendszerben (ESzR) kell megpályázni elektronikusan, majd az igazolásokat személyesen is be kell mutatni a bíráló számára. A pályázás módjáról és feltételeiről, illetve a szükséges igazolásokról az ESzR/Letöltések fülön található dokumentumokból tájékozódhattok.

Ugyanezen a pályázaton elért eredmény beszámítható a kollégiumi elhelyezés igénylése során is. 

Rendkívüli Szociális ösztöndíj

Ezzel az egyszeri juttatással a hallgatók szociális helyzetében bekövetkezett váratlan visszaesést próbálja enyhíteni az egyetem. Az ösztöndíjra az esemény bekövetkezése után fél évig lehet pályázatot benyújtani az EHK irodájában az űrlap kitöltésével és az igazolások csatolásával. Ez az ösztöndíj egy félévben többször is igényelhető és amennyiben a hallgató érvényes pályázatot nyújt be és a bíráló Bizottság támogatja azt, minden esetben megtörténik az összeg folyósítása. 

Alaptámogatás

Ez az egyszeri juttatás a rászoruló hallgatók egyetemi tanulmányainak megkezdésében nyújt segítséget. Az alaptámogatásra külön pályázatot nem szükséges benyújtani, elég a rendszeres szociális ösztöndíj elektronikus létrehozásakor az erre az igénylésre vonatkozó gombra rákattintani. Az ide tartozó pályázati kiírás és igazoláslista szintén az ESZR-ben található.

Fontos, hogy ezt az ösztöndíjat csak azok a hallgatók pályázhatják meg, akik az adott képzési szinten (BSc, osztatlan vagy MSc) először kezdik meg tanulmányaikat magyar felsőoktatási intézmézményben.

Vannak ezek mellett olyan ösztöndíjak is, melyek a BME-től függetlenül kerülnek kiosztásra, mint például a Bursa Hungarica ösztöndíj, ezek ügyintézésével a BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatósága (HSZI) foglalkozik. Ugyanez a szervezeti egység foglalkozik a fogyatékos hallgatók számára nyújtható támogatásokkal és általában bármilyen hallgatók számára történő kifizetéssel is. 

Bursa Hungarica ösztöndíj

Ezt a támogatást az egyetemi hallgatók (,vagy leendő egyetemi hallgatók) a lakóhelyük szerinti önkörmányzattól igényelhetik meg, amennyiben az önkormányzat részt vesz ebben a programban. Az ösztöndíj egy naptári év szerinti egyetemi szemeszterekre nyerhető el, vagyis 10 hónap alatt, havonta folyósítják, amennyiben a hallgató megőrzi aktív státuszát, így a pályázás általában ősszel zajlik.

A havi összeg két részből tevődik össze, egyik felét az önkormányzat adja, a másik felét az adott felsőoktatási intézmény állja, de mindkét rész az egyetemen keresztül kerül kiutalásra, itt ellenőrizhető ugyanis a hallgató jogviszonya. A pályázatról további információt az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapjáról, illetve a BME HSZI honlapjáról szerezhettek.

Ha további kérdésetek van a szociális ösztöndíjakkal kapcsolatban, nézzetek körül a Gyakran ismételt kérdések között vagy keresssétek a TTK HK Szociális Bizottságát (ttk_szocialis_bizottsag@lists.ktk.bme.hu)!